lipca 10, 2012

Ciasto fransuskie z jagodami i pianką bezową



Nie jesteśmy wyjadaczami jagód, leśnymi potworami ani ściółką leśną, matką dobrego smaku. Jagody jakoś tak trafiają na kuchenne blaty. Tym razem w towarzystwie odrobiny francuskiego ciasta i słodkiej, bezowej piany. 

Pół litra jagód
ciasto francuskie (użyliśmy gotowego)
dwa białka, odrobina soli i cukru pudru

Rozwałkować ciasto, przełożyć do niewielkiej formy i nakłuć widelcem. Na wierzch nałożyć jagody a boki ciasta lekko zawinąć. Pianę ubijać z dodatkiem soli a następnie cukru pudru. Kiedy już będzie gotowa, przykryć nią ciasto. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25-30 minut. Ciasto powinno wystygnąć w piekarniku. Wypiek będzie cienki, ale smaczny!

ps - jeżeli wolicie wysokie ciasto, najpierw należy przez 15 minut piec samo ciasto, a następnie nałożyć jagody i pianę i na 15 minut włożyć ponownie do piekarnika.