sierpnia 09, 2012

Żytnie sakiewki

Smak połączony z formą. Dzisiaj proponujemy Wam aromatyczne naleśniki z mąki żytniej wypełnione dużą ilością warzyw i kurczaka. Czyż nie wygląda to apetycznie?!

Porcja na 20 sakiewek
Naleśniki
2 jajka
2 szklanki mąki żytniej
3 łyżki mąki pszennej
szklanka mleka
ponad 1 szklankę wody mineralnej
szczypta soli i cukru
odrobina słodkiej papryki
szczypiorek - dekoracja

Nadzienie
4 małe cukinie
4 średnie papryki - my użyliśmy żółtej i czerwonej
3 czerwone cebule
3 piersi z kurczaka 
połowa cykorii
połowa opakowania sera lazur 
kilka pieczarek
kilka kaparów
olej rzepakowy
sos sojowy
olej sezamowy
sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, chilli
użyliśmy również odrobiny przyprawy do leczo 

Zamiast kurczaka możecie skorzystać z dostępności kurek, smakują równie dobrze, jednak przygotowuje się je nieco inaczej - kurek nie należy smażyć zbyt długo, najlepiej podsmażać je na krótko przed dodaniem do rondla cukinii.  


Do rozgrzanego, dużego rondla wlać olej i zeszklić na nim grubo pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną w większe kwadraty paprykę, cykorię oraz kapary i podsmażyć. W międzyczasie drobno pokroić kurczaka i wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego, pieprzem i papryką. Po 3 minutach dodać do reszty składników i dalej podsmażać, co jakiś czas mieszając. Wlać odrobinę oleju rzepakowego i przyprawić. Po chwili dodać pokrojone pieczarki. Po 5 minutach dołączyć pokrojoną cukinie i wszystko wymieszać. Teraz musicie częściej zaglądać do rondla i pilnować, by cukinia nie zrobiła się zbyt miękka. Teraz czas na ser. Na koniec doprawcie potrawkę według uznania i przygotujcie naleśniki. 

Kiedy już żytnie placuszki będą gotowe, trzeba wypełnić je nadzieniem. Proponujemy jedną czubatą łyżkę na jeden naleśnik. Sakiewkę zawiązać cienkim szczypiorkiem. Podawać ciepłe z sosem z jogurtu greckiego i czosnku. Smacznego!