lipca 23, 2012

Drożdżówki cynamonowe ze śmietaną

Smak drożdżówek z cynamonem jest doskonały. Do tego ciepłe mleko i chyba już nic więcej nie trzeba dodawać...

Z prostotą tego wypieku zapoznaliśmy się po raz pierwszy podczas wizyt w Szwecji. Tam cynamon nieodłącznie towarzyszył śniadaniom i podwieczornym poczęstunkom. Ten przepis nie pochodzi jednak ze Skandynawii. Przypomniała o nim nasza mama, a towarzyszył jej przez okres dzieciństwa. Nasza babcia wypiekała swoim dzieciom takie oto cuda, a my dziś postaraliśmy się przywołać ten smak - jak oceniła mama - z powodzeniem.
 

ciasto
ok. 650 gram mąki pszennej - typ 650
6 łyżeczek drożdży instant
pół łyżeczki soli
ok. 100 gram masła
pół szklanki cukru
300 ml mleka
2 jajka

nadzienie
opakowanie kwaśnej śmietany 
cukier
cynamon

Na początku połączyć mąkę z cukrem, drożdżami i solą. W ciepłym mleku rozpuścić masło i połączyć z roztrzepanym jajkiem. Następnie wymieszać wszystko razem i zagnieść na odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być lekkie i elastyczne. Odstawić przykryte czystą ściereczką w miejsce dalekie od przeciągów i odczekać ok. 30 minut, aż wyrośnie. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je na kulę, przekroić na dwie części i rozwałkować obie na placki wielkości tradycyjnej blaszki. Każdy placek posmarować kwaśną śmietaną, grubo posypać cynamonem a następnie cukrem. Zawinąć na dość grube rolady i pokroić na części, tak jak na zdjęciu. Układać blisko siebie na blaszce, by po upieczeniu babeczki były ze sobą delikatnie połączone. Całość posypać jeszcze raz cynamonem i cukrem. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Gotowe drożdżówki polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!