Smak drożdżówek z cynamonem jest doskonały. Do tego ciepłe mleko i chyba już nic więcej nie trzeba dodawać...
Z prostotą tego wypieku zapoznaliśmy się po raz pierwszy podczas wizyt w Szwecji. Tam cynamon nieodłącznie towarzyszył śniadaniom i podwieczornym poczęstunkom. Ten przepis nie pochodzi jednak ze Skandynawii. Przypomniała o nim nasza mama, a towarzyszył jej przez okres dzieciństwa. Nasza babcia wypiekała swoim dzieciom takie oto cuda, a my dziś postaraliśmy się przywołać ten smak - jak oceniła mama - z powodzeniem.
ciasto
ok. 650 gram mąki pszennej - typ 650
6 łyżeczek drożdży instant
pół łyżeczki soli
ok. 100 gram masła
pół szklanki cukru
300 ml mleka
2 jajka
nadzienie
opakowanie kwaśnej śmietany
cukier
cynamon
Na
początku połączyć mąkę z cukrem, drożdżami i solą. W ciepłym mleku
rozpuścić masło i połączyć z roztrzepanym jajkiem. Następnie wymieszać
wszystko razem i zagnieść na odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno
być lekkie i elastyczne. Odstawić przykryte czystą ściereczką w miejsce
dalekie od przeciągów i odczekać ok. 30 minut, aż wyrośnie. Kiedy ciasto
podwoi swoją objętość, zagnieść je na kulę, przekroić na dwie części i
rozwałkować obie na placki wielkości tradycyjnej blaszki. Każdy placek posmarować
kwaśną śmietaną, grubo posypać cynamonem a następnie cukrem. Zawinąć na
dość grube rolady i pokroić na części, tak jak na zdjęciu. Układać
blisko siebie na blaszce, by po upieczeniu babeczki były ze sobą
delikatnie połączone. Całość posypać jeszcze raz cynamonem i cukrem.
Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Gotowe
drożdżówki polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują
jeszcze ciepłe!