lipca 25, 2012

Szpinak z bazylią i bitą śmietaną


Zupy towarzyszą nam w różnej formie. Tradycyjnie, jako sorbet, chłodnik, czy właśnie krem. Ten ostatni przygotowujemy dość często, nie zapominając że nadają się na niego także inne, smaczne warzywa. Szpinak jednak, jest naszym faworytem.

Porcja dla 6 osób
1kg młodego szpinaku lub 2 opakowania mrożonego (jeśli mrożony, polecamy Green Grocer z dodatkiem śmietany) 
1litr warzywnego bulionu
3 ząbki czosnku
opakowanie słodkiej śmietany
trochę świeżych ziół (bazylia, oregano)
odrobina oliwy z oliwek
sól pieprz

W przypadku świeżego szpinaku proponujemy zacząć od podsmażenia na oliwie czosnku - to uwydatni jego charakter i wydobędzie aromat. Następnie dodać liście szpinaku, sól, pieprz i poddusić i na koniec wszystkie składniki połączyć z gorącym bulionem. Jeśli jednak używamy mrożonego szpinaku, musimy go najpierw rozpuścić w gorącym bulionie i całość ostrożnie zagotować na małym ogniu. Następnie oddać wyciśnięty czosnek, zioła i przyprawić według upodobań. My dodajemy też odrobinę chilli i sosu sojowego, dla smaku. Całość trzeba zblendować na aksamitną konsystencję, jednak w trakcie dodając odrobinę oliwy. Gotowy krem rozdzielić na głębokich talerzach i udekorować ubitą z dodatkiem soli śmietaną. Wierzch przyprawić grubo-mielonym pieprzem i bazylią. 

Wersję wegetariańską można urozmaicić na wierzchu o grillowanego łososia lub kurczaka.