Doceniamy warzywa i choć lubimy nie tylko te, które przygotowuje się szybko, to dzisiejszego dnia właśnie one zasługują na specjalne pochwały. Czasu brak a żołądek płacze. Na stołach króluje cukinia.
Porcja dla 4 osób
3 średnie cukinie
1 duże jajko z wolnego wybiegu
1 cebula
1 łyżka oliwy
pół szklanki mąki
sól, pieprz, koniecznie chilli
olej rzepakowy do smażenia
Cukinie dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z pokrojoną na mniejsze części cebulą. Dodać przyprawy - chilli nadaje się tu idealnie dla kontrastowego smaku cukinii. Następnie dodać jajko, oliwę oraz mąkę i wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnię i wylać na nią olej. Kiedy temperatura oleju będzie odpowiednio wysoka, łyżką nakładać średniej wielkości równe placuszki. Smażyć na średnim ogniu. Gotowe podawać z sałatką, z pociętej obieraczką cukinii, z dodatkiem gęstego jogurtu bałkańskiego i szczypiorku.