Zielone, soczyste szparagi, niedocenione w smaku i kolorze. Mimo, że uprawa szparagów jest czasochłonna i wymaga cierpliwości, warto okazać wobec nich skruchę. Młode, świeże pędy idealnie nadają się na lekkie i szybkie potrawy, sprawdzają się jako dania główne, jak i przekąski. Ja polecam kanapki, które w swej prostocie, czynią je charakterne.
Szparagi - znane ze swojej skromności, zawierają sporą ilość składników mineralnych, witamin i kwasu foliowego, którego potrzebujemy w każdym posiłku. Kwintesencji dodaje im cytryna i masło, dlatego zaraz po ugotowaniu najlepiej potraktować je właśnie w ten sposób.
porcja dla dwóch osób
pół bagietki żytniej (lub innego pieczywa, choć żyto cenne)
8 zielonych szparagów
4 plasterki włoskiej pancetty
4 jajka z wolnego wybiegu
sól grubo mielona
pieprz grubo mielony
oliwa
masło
odrobina cytryny
Krótko gotowane szparagi skrapiamy cytryną i dodajemy odrobinę masła. Usmażone jajko układamy na przekrojonym kawałku bagietki, wcześniej skropionej oliwą. Na sam wierzch kładziemy szparagi oraz plasterek wysmażonej pancetty. Doprawiamy sola i pieprzem. Gotowe!