czerwca 24, 2012

Jogurt z musli i jagodami









Kiedy w niedzielny poranek temperatura w cieniu sięga trzydziestu kresek ochota na zabawy w nagrzanej kuchni przechodzi mi momentalnie. Mam ochotę ukryć się w chłodnym miejscu ze szklanką soku i czymś prostym, jako porannym paliwem. W kuchni spędzam zatem tylko chwilę, chwytam pierwsze lepsze naczynie, otwieram lodówkę i kupione wczoraj na targowisku jagody same wpadają mi w ręce. Wyciągam jeszcze jogurt i wafel w czekoladzie. Z szafki biorę musli i miód. Pożywne, proste i zdrowe, bo jagody są bogatym źródłem witaminy C i B1.
Oczywiście kombinacje są dość dowolne, warto jednak pamiętać żeby wzbogacić mieszankę musli (lub orzechów, kandyzowanych czy suszonych owoców), jogurtu i owoców czymś słodkim, miodem lub czekoladową polewą.