czerwca 25, 2012

Tort z jagodami i malinową konfiturą

Jagody w jogurcie z musli posmakowały nam tak bardzo, że postanowiliśmy wykorzystać je do czegoś innego, jeszcze słodszego i zdecydowanie innych gabarytów. Cóż banalniejszego niż biszkopt, krem, owoce i odrobina konfitury? A całość niech dopełni filiżanka americano ze świeżo zmielonych ziaren.

biszkopt z dodatkiem kakao
50ml amaretto
50g konfitury z malin
2 serki mascarpone
200ml śmietany kremówki
łyżeczka żelatyny
pół litra jagód
mleczna czekolada do posypania

Upieczony (lub gotowy, kupiony) pięciojajeczny biszkopt przekroiliśmy na dwie części. Najpierw dolną część namoczyliśmy w amaretto, aby wzmocnić smak a następnie posmarowaliśmy cienką warstwą malinowej konfitury (bez pestek). Nałożyliśmy sporą ilość mascarpone połączonego ze śmietaną i odrobiną żelatyny (można zastąpić kremem tortowym o smaku waniliowym) i przykryliśmy owocami. W naszym wypadku były to jagody, ale można je zastąpić truskawkami lub malinami. Na wierzch ułożyliśmy drugą, również nasączoną amaretto część biszkoptu, wysmarowaliśmy konfiturą i przykryliśmy kolejną warstwą kremu. Na koniec wierzch udekorowaliśmy wiórkami mlecznej czekolady.

Tort najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, ale niecierpliwi mogą smakować już po 4 godzinach.