Szparagów ciąg dalszy! Są tak soczyste i smaczne, że trudno pominąć je w jakimkolwiek posiłku. Ich sezon dobiega końca, więc Panowie i Panie kosztujcie póki pora...
Iście po królewsku, tym razem zdobią pizze. Ciasto na mączny placek jest bardzo proste a przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę. Smak - nieoceniony.
Przepis na 2 pizze na grubszym cieście
4 szklanki mąki pszennej, typ 550
opakowanie drożdży instant
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka masła
woda - ciasto nie powinno lepić się do rąk
sos
pomidor
3 ząbki czosnku
nieco świeżej bazylii ( można dodać rozmaryn)
sól morska
pieprz grubo-zmielony
Wyrobione ciasto odkładamy na 20-30 minut w miejsce dalekie od przeciągów. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy na blasze i smarujemy sosem. Na wierzch układamy składniki. My użyliśmy podsmażonych pieczarek, świeżych pomidorów, cebuli, oliwek i pociętych szparagów. Przed udekorowaniem ciasta, białe szparagi oczywiście należy zalać wrzątkiem i pozostawić na 8 minut. Całość posypać serem, najlepiej tartą mozzarellą, solą i pieprzem oraz ziołami - bazylia i oregano. Pełne blaszki włożyć do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury, piec 12-15 minut. Gotowy placek podawać skropiony oliwą.