Może
wydawać się, że szparagi całkowicie opanowały nasze stoły i zawładnęły
podniebieniami. Nie mogliśmy jednak oprzeć się pokusie skomponowania z
nich sałatki. Kiedy sąsiad podarował nam ekologiczne sałaty z własnej
uprawy, od razu wyobraziłam je sobie w towarzystwie zielonych i
soczystych szparagów, a wszystko to otoczone żółtkiem przepiórczych jaj.
Banalna kompozycja i jakże cudowne odczucia smakowe.
porcja dla 2 osób
garść sałaty (w naszym przypadku organicznej endywii)
6-8 zielonych szparagów
8 przepiórczych jaj
szczypior
suszone pomidory
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
grubo-mielona sól
grubo-mielony czarny pieprz
Składniki
wymieszaliśmy, polaliśmy octem i oliwą, doprawiliśmy a na koniec
przykryliśmy ugotowanymi na miękko przepiórczymi jajami.