lipca 01, 2012

Sałata ze szparagami i jajami przepiórki

Może wydawać się, że szparagi całkowicie opanowały nasze stoły i zawładnęły podniebieniami. Nie mogliśmy jednak oprzeć się pokusie skomponowania z nich sałatki. Kiedy sąsiad podarował nam ekologiczne sałaty z własnej uprawy, od razu wyobraziłam je sobie w towarzystwie zielonych i soczystych szparagów, a wszystko to otoczone żółtkiem przepiórczych jaj. Banalna kompozycja i jakże cudowne odczucia smakowe.

porcja dla 2 osób
garść sałaty (w naszym przypadku organicznej endywii)
6-8 zielonych szparagów
8 przepiórczych jaj
szczypior
suszone pomidory
ocet balsamiczny
 oliwa z oliwek
grubo-mielona sól
grubo-mielony czarny pieprz

Składniki wymieszaliśmy, polaliśmy octem i oliwą, doprawiliśmy a na koniec przykryliśmy ugotowanymi na miękko przepiórczymi jajami.