czerwca 21, 2013

Truskawki z rabarbarem i szpinakiem







































Długo nas nie było, ale już wracamy. Dziś z propozycją lekkiej przekąski z jakże pysznych, polskich wreszcie truskawek. Delikatne carpaccio w półwytrawnej oprawie dobrze zrobi każdemu, ale szczególnie powinna spodobać się zwolennikom orientalnych smaków. 

Jakiś czas temu odkryliśmy Nowy Targ w Teatrze Nowym. Miejsce, gdzie regularnie dostaniesz produkty od drobnych, lokalnych producentów. Świeżo, prosto i różnorodnie. Właśnie tam poznaliśmy właścicielkę Luks pomada, która zaofrowała nam czatni. Wybór był imponujący, ale padło na rabarbar. Co prawda wielki rywal z zielonych pomidorów był naprawdę silny, to nieco orientalny rabarbar jednak wygrał. Z tego też czatni skomponowaliśmy sos do carpaccio. Delikatny, lekko pieprzowy, z dodatkiem świeżej cytryny jest naprawdę czarujący. 

1 porcaj
5 truskawek
garstka świeżego szpinaku
ziarenka czarnego pieprzu

sos
dwie truskawki
pełna łyżeczka czatni z rabarbaru Luks pomada
odrobina soku z cytryny
ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
pieprz
odrobina trzcinowego cukru
cynamon
szczypta soli