Nieco słodkie, owsiane, lekkie jak puch śniadanie. O to co, przygotowane na szybko, przybrane migdałem, delikatne i smaczne. Śniadanie królewskie.
Wbrew wytrawnym śniadaniom polecamy sernik na owsie i orzechach z końcówką już czerwonych dobroci.
forma tarty
2 opakowania jogurtu greckiego (ok. 700g)
pół kg truskawek
opakowanie ciastek owsianych
ok. pół szklanki otrębów
2 łyżki zmielonych orzechów
2 łyżki cukru pudru
70-80 g masła
1 łyżka syropu klonowego
2,5 łyżki żelatyny
odrobina wody
garść migdałów
Na samym początku należy drobno zmielić ciastka, orzechy i otręby, najlepiej w mikserze, a następnie dodać masło i syrop klonowy. Nasz spód ciasta nie był słodki, jak zresztą całe ciasto. Wszystko zależy od Was, eksperymentujcie, zmieniajcie proporcje i próbujcie własnych sił. Z powstałego ciasta trzeba uformować kulę i wstawić do zamrażalnika na ok. 20 minut. Następnie wyjąć i uformować spód naszej tarty, najlepiej w okrągłej blaszce. Piec 20 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie trzeba przygotować krem. Po pierwsze musicie wymieszać żelatynę z wodą i podgrzać do momentu, aż żelatyna się rozpuści a następnie ostudzić. Jogurt grecki wymieszać z cukrem pudrem i połączyć z żelatyną. Powinna powstać kremowa i gładka masa, którą trzeba połączyć z truskawkami i wylać na ostudzony spód ciasta. Przybrać płatkami migdałów i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego!