kwietnia 27, 2015

Makaron, świeże warzywa i śliwkowe pesto


Zupełnie przypadkiem, tak naprawdę z braku czasu, odkryłam że śliwka może być genialnym dobrem obiadu. 15 minut wystarczy, żeby przygotować naprawdę smaczny makaron. Oczywiście robienie zupełnie przypadkowych rzeczy w kuchni to świetna sprawa a jeśli macie jeszcze trochę świeżych warzyw, najlepiej całkiem dojrzałych, makaron lub kaszę, to o okaże się, że takie właśnie obiady wychodzą i smakują najlepiej. Prosto, z troską i dla smaku. Tak właśnie trzeba. 

Pesto śliwkowe
1 żółta, miękka śliwka
Pełna łyżka mieszanki orzechów, ja użyłam słonej wersji, ale na pewno mieszanka studencka będzie też dobra
ok. 5 łyżek oleju ryżowego - od jakiegoś czasu ten jest obowiązkowy w mojej kuchni
łyżeczka pesto pomidorowego a jeśli nie macie to wystarczy pomidor, najlepiej słodki i miękki
niecała łyżeczka miodu
odrobina pieprzu, soli do smaku
kilka kropli wody z makaronu

Następnym razem może gruszka...